Al een paar dagen is het weer heerlijk in Nederland. Waar we anderhalve week geleden nog op het ijs stonden, lopen we nu ineens zonder jas buiten. Gek maar ook lekker. Wanneer je buitenkomt, kan je het overal ruiken: de lente hangt in de lucht. De parken zijn vol en in de buurt ruik je soms al de barbecue van mensen die dit heerlijke weer optimaal willen benutten. Maar dat warme weer heeft natuurlijk ook consequenties. Ik vertel je in deze blog meer, lees je mee?

Wat het warme weer doet

Het weer lijkt wel van de ene op de andere dag compleet omgeslagen. We genieten ervan maar het is natuurlijk wel een beetje vreemd. En dat vreemde weer heeft ook een effect op de natuur. Zo komen er allemaal dieren veel te vroeg uit hun winterslaap en omdat het vorige week nog op en top winters was, is er voor hen helemaal geen voer te vinden omdat de flora nog in de winterstand staat. Let dus, bijvoorbeeld in je eigen tuintje, goed op of er dieren te vinden zijn die wel wat extra voer kunnen gebruiken.

De handen uit de mouwen

En over dat tuintje gesproken, de handen moeten weer uit de wanten, uuh de mouwen! Want met warm weer gaat de boel langzaamaan groeien en bloeien en dat betekent dat er weer een hoop verzorgd moet worden. Wist je bijvoorbeeld dat gras al bij tien graden groeit? Als je niet oplet, groeit je hele tuin straks over en dat moeten we niet hebben. Een beetje werk iedere dag, voorkomt dat enorme onderhoudsbeurten nodig zijn.

Natuurvriendelijke oplossingen

Maar soms is een onderhoudsbeurt wel nodig, als je last hebt van ongedierte bijvoorbeeld. Het is niet de bedoeling dat je planten onder de bewoners in je tuin moeten lijden. Maar je hoeft er ook niet met allerlei gif op te spuiten, dat is ook allesbehalve bevorderlijk voor de flora en fauna. Heb je last van engerlingen bijvoorbeeld? Dan kan je kiezen voor aaltjes tegen engerlingen. Zo help je de natuur met engerlingen bestrijden in plaats van dat je het volspuit met gif.

Dan maar genieten

En dan is het echt genieten geblazen. Zeker in een tijd waarin we maar weinig te doen hebben, kan je je beweging en vitamine D goed op gedurende deze dag. houdt echter wel genoeg afstand wanneer je naar buiten gaat en ga ergens anders heen als een plek te druk wordt. Zo kunnen we, naast de barbecue, allemaal optimaal genieten van het mooie weer.