Een uitgebalanceerd dieet is niet alleen voor mensen belangrijk. Ook voor dieren, en met name honden, is de juiste voeding ontzettend belangrijk. Door je hond het juiste voer te geven voorkom je vervelende klachten zoals het slecht kunnen verteren van voedsel, geen goede ontlasting en een slecht gebit. Wat precies de juiste voeding is voor jouw hond, dat lees je hier!

In theorie

Om te kunnen bepalen wat het juiste voer is voor onze trouwe viervoeter kunnen we het beste weer even terug gaan in de tijd. De hond stamt af van de wolf. Ook al is de hond inmiddels een echt huisdier geworden, hij heeft nog steeds dezelfde eigenschappen die een wolf ook heeft. Zo is het verteringsstelsel van een wolf bijvoorbeeld ingesteld op vlees. Dit is bij honden ook nog steeds het geval. Echter wordt er tegenwoordig veel droogvoer aan de honden gevoerd. Droogvoer wordt meestal gemaakt van granen. Een voedingsstof waar het verteringsstelsel van de hond eigenlijk niet meer gemaakt is en het voor het lichaam van de hond dus ook een stuk lastiger is om te verteren.

Natvoer en droogvoer

Toch zien we in de praktijk dat hondenvoer in de vorm van brok geen eens altijd een heel slecht idee is. Het hangt eigenlijk voornamelijk van je hond af. Net zoals bij mensen eigenlijk ook het geval is. De ene persoon kan bijvoorbeeld wel goed tegen granen terwijl de ander ontzettend lastig krijgt van de darmen. Een combinatie tussen natvoer en droogvoer is voor de hond eigenlijk het meest ideaal waarbij de focus ligt op het natvoer. Natvoer zal je in verschillende soorten en varianten in de schappen van de supermarkt zien liggen maar je kan het beste kiezen voor rauw vlees. Er zijn verschillende merken die dit aanbieden maar je kan natuurlijk ook zelf rauw vlees kopen zoals kip of lever. Probeer bewerkte vleesproducten, net zoals bij mensen, liever te vermijden omdat hier vaak suiker en zout aan toegevoegd is. Wat betreft het droogvoer, kan je het beste kiezen voor brokken die glutenvrij zijn. Gluten zijn ook voor een hond lastig te verteren en op deze manier voorkom je eventuele klachten. Brokken zorgen voor een stevige ontlasting en zijn daarnaast ook nog eens goed voor het gebit. Droogvoer is dus een hele goede aanvulling op het natvoer maar de nadruk ligt hierbij wel op aanvulling.

Handige weetjes

Is jouw hond een echte veelvraat en is zijn bak binnen enkele seconde alweer leeg? Probeer dan eens te voeren met een anti-schrokbak. Deze bak is voorzien van meerdere onderdelen waardoor het eten trager zal gaan. Een leuke uitdaging voor je hond al zal hij daar in eerste instantie misschien anders over denken.